Quantcast
Channel: Låvises mad
Viewing all 1017 articles
Browse latest View live

Forslag til nytårsmenuen & tømmermænds maden 1. januar

$
0
0
Du har helt sikkert fundet ud af hvad du skal spise imorgen på årets sidste dag, men skulle du nu alligevel ikke have bestemt dig endnu  - lige som jeg ikke helt har 😂😂, så kommer der her en række lækre idéer, men ikke mindst osse forslag til skøn tømmermænds mad til dagen derpå. 

Du kunne vælge at starte med et STJERNESKUD, min portion er et hel måltid, så som forret skal du halvere portionen.




Det er osse yderst populært at få tunmousse til forret. Denne her er lavet med rygeost, så derfor får du en skøn RØGET TUNMOUSSE.




Eller måske du har fået et vaffeljern i julegave og simpelthen brænder for at få gang i det. Så skal du da lave SPINATVAFLER MED RØGET LAKS.


Til hovedret går du aldrig fejl af en GLASERET HAMBURGERRYG, hvortil du kunne servere FLØDEKARTOFLER, BACONBØNNER, samt HVIDLØGSSNEGLE.




Eller noget som er rigtig hyggeligt, tager lang tid at spise og hvor alle kan vælge lige hvad de har lyst til at spise, nemlig RACLETTE.


Udover disse menu forslag har jeg blandt andet også en opskrift på en hjemmepisket BEARNASIE SAUCE - det er ikke så svært som det lyder, og du behøver ikke selv lave essensen, du kan sagtens bruge den købte i den lille gule flaske.

Jeg kan også anbefale en RØDVINDSAUCE, en sauce der for mig bringer minder tilbage til min bardom. For den duft den har, var ofte den vi mødte, når vi skulle spise hos mormor og morfar i Langholt.

Vi skal have en god rød bøf imorgen. Og når vi nu er ved årets afslutning kan jeg da komme med en lille indrømmelse: Jeg er er skovl til at stege bøffer, enten får de får meget ellers får de for lidt, så det er Mandens job herhjemme. Men du får da en STEGEVEJLEDNING, så du kan stege din perfekt 💗

Har ingen af det kartoffeltilbehør, som jeg har præsenteret indtil nu, ikke faldet i din smag får du da lige et par bud mere. Hvad med den klassiske HASSELBACH KARTOFFEL den er nu ret god. Men BALSAMICO KARTOFLER er nu heller ikke værst, de kunne faktisk godt være et bud på hvad vi skal have imorgen - jeg sagde jo at vores menu ikke var fastlagt endnu, jeg når det nok 😉

Et sidste bud, hvis du ligger inde med en nakkefilet, som du ingen planer har for, så kunne du lave LANGTIDSSIMRET NAKKEFILET MED RÅSTEGTE SELLERI. Har du ikke en Crockpot, kan du sagtens lave den i en Roemertopf.

Vi hopper hurtig videre til desserten. Det kunne være et ostebord med KERNE KNÆKBRØD, HAVREGRYNSKIKS eller OSTEKIKS MED CHEDDAR.


Men er du mere til de søde sager, kunne det være HVID CHOKOLADEMOUSSE MED PASSIONFRUGT.


Eller hvad med en YMERFROMAGE MED RABARBER - har du ingen rabarber i fryseren, kan du sagtens bruge jordbær- eller hindbær.


Skal det være en form for kage, kunne det være denne lækre JORDBÆRMOUSSEKAGE MED SKYR.


Eller denne KARAMELTÆRTE MED HASSELNØDDDER, hvor jeg ville servere en VANILLE IS til.


Kransekagen burde ligge i din fryseren nu, den bliver mere svampet efter en tur deri. Men har du planer om at bage en portion imorgen, så har jeg KRANSEKAGE KONFEKTEN her. Ligger du inde med en masse Ren rå marcipan efter jul, bruger du bare det istedet for Kranse XX.


Nå, nu har vi da vist fået mad nok, så nu er det tid til at tænke på menuen 1. januar. Vi har haft en tradition helt tilbage fra vores første nytår sammen, for 15 år siden, at vi får HOTDOGS. Du finder i linket også opskriften på hjemmebagte pølsebrød.


Har du fået Raclette til nytår, har du helt sikkert en masse rester tilbage. Der har vi lavet scramlet æg til morgenmad og en GRYDERET af de øvrige rester nytårsdag.

PIZZAMUFFINS kunne også være en mulighed og kan faktisk godt bages imorgen og så blot lunes inden servering mandag. Vil du have en almindelig pizza, har jeg har selvfølgelig DEJEN til verdens bedste udgave.


Eller hvad med burger?? Det er da rigtig tømmermændsmad. Det kunne være CHEESEBURGER-SLIDERS, en lidt utraditionel med SESAMKYLLING & PORRECREME eller hvad med almindelig BØFSANDWICH - selvfølgelig med brun sauce til.


Valgene er mange, men nu har jeg ihvertfald kommet med en masse forskellige bud - håber du finder noget for dig og dine kære - GODT NYTÅR  💗 🎉 🎋 🎊

Mest læste opskrifter 2017

$
0
0
Godt nytår !

Jeg håber, du er kommet godt ind 2018. Det er jo efterhånden et par dage siden, men jeg døjer meget med min tennisalbue i disse dage, faktisk så meget at jeg ikke kan ride - jeg forsøger virkelig at holde mig i ro, selvom det er svært.

Men i fredags, den 30. december, var vejret smukt og derfor havde Jo, hendes mand Landmanden og jeg planlagt en ride tur til standen. Jeg har altid haft et ønske om en tur til vandet, men aldrig prøvet det før. På trods af at vi faktisk på jobbet har ture til vandet, hvor vi bader med hestene. Det er der Jo er guide, så jeg har lovet hende at her i 2018 skal jeg med hende på en af strandturrene.
Vi red 24 km. og det tog os fire timer - det var en skøn tur.

Det var en kold, blæsende, men virkelig smuk tur.

Jeg er ikke så god til at få taget billeder og fjoller normal.
Men på dette billede hvor jeg virkelig forsøger at se normal ud,
er det godt at Noi kan være den der fjoller og derfor tager al opmærksomheden 😄

Nytårsaften plejer vi at holde hjemme og tager vi nogle steder skal vores hunde også være velkomne, da vi ikke ønsker at de skal være alene hjemme med al den larm som fyrværkeriet bringer.

Vi spiste hjemme. Vi havde droppet forretten. Og til hovedret fik vi god rød bøf, SMÅ HALVE BAGTE KARTOFLER, WHISKY SAUCE, samt noget PANDEGRØNT. Til dessert havde jeg eksperimenteret med fromage i køkkenet.

Da vi var færdig med at spise, læssede vi drengene. Vi var nemlig inviteret hjem til Jo og Landmanden. De skulle bare hygge derhjemme med deres yngste søn, en kammerat og mindst 20 at deres ældste søns venner - så vi var mere end velkomne. 
Det var rigtig nogle rigtig hyggelige timer, dejlig at have Manden med, så han også kan lære Jo og Landmanden at kende. 
Watson er jo godt kendt dernede allerede, da jeg når det er praktisk muligt har ham med. Han elsker det - han elsker at leger med Jo's hundepiger. Og dratter om af træthed når han kommer hjem. En af de første uger, hvor jeg havde ham med flere dage i træk, var han en dag så træt at han ikke spiste sin aftensmad 💗

Nå, men tilbage til dagens indlæg, hvor vi kigger vi tilbage på de opskrifter fra 2017, som du derude bag skærmen har synes bedst om. En tradition som jeg startede sidste ÅR


På en 10. plads starter vi med en skøn dressing-dip med sprøde syrlige æbler i dejlig hvidløgsdressing:
Æble-tzatziki

9. pladsen går til den skønne hjemmelavede flødecreme, egentlig en opskrift der har været på bloggen i flere år, men først i 2017 fik den sit eget indlæg:
Flødecreme

8. pladsen er vi en tur i vaffel-land. Det er en grønsags-vaffel med parmesan og flødeost i. Den er uden hvedemel og egner sig godt til en kost, hvor man vil undgå for meget stivelse:
Blomkålsvafler

7. pladsen indtages af en af 2017 julekalender opskrifter. Er du til chokolade, mandler og marcipan, vil du  elske disse småkager:
Marcipanchokolader

6. pladsen finder vi den klassiske men lidt gammeldags vanillebudding. På dette billede har jeg toppet dem med NØDDECRUNCH, men en KIRSEBÆRSAUCE eller anden frugtsauce ville også kunne bruges:
Vanille budding

5. pladsen finder vi nok verdens bedste chokoladekage. Det er store ord, men de er helt berettiget for den er virkelig god. Og faktisk forbliver den lækker og svampet i flere dage.
Denne kage vil altid minde mig om Lene fra SPISESTUEN, det er hendes opskrift jeg har taget udgangspunkt i. En fantastisk kvinde, vi desværre alt for tidligt måtte sige på gensyn til.
Chokoladekage med kaffeganache

4. pladsen er tilbehør til aftensmaden, her på billedet spist sammen med en omgang MILLIONBØF. Det er god måde at få grønsager på:
Blomkålsmos med parmesan

3. pladsen er disse skønne muffins. De er gode i børnens madpakker, med på picnic, til børnefødselsdagen eller bare som nem aftensmad med en skøn salat til. De er nemme at lave og egner sig fint til at blive frosset, så lav endelig en stor portion når du alligevel er i gang:
Pizzamuffins

2. pladen bliver taget af disse små lækre kagehapser. De er sunde, uden mel og sukker. Og igen egner de sig fint til børnenes madpakker eller uddeling til børnefødselsdage med en nul-sukker-politik:
Havregrøds muffins med gulerod & mandler

Her er årets højdespringer. Jeg bloggede den sidst i november, som årets advent kage, og på denne korte tid er den hoppet ind på 1. pladsen. Faktisk er den allerede nu på 2. pladsen af de mest læste opskrifter i hele bloggens levetid - men det er nu osse en ret fantastisk kage: 
Choko-orangemousse på mandelbund

Igen rigtig godt nytår og tak for at du kigger med 💗

Mindst læste opskrifter 2017

$
0
0
Forleden fik du alle mine MEST viste opskrifter fra 2017, så idag går vi den anden grøft og du får dem der har haft færreste sidevisninger. Som forfatteren bag, synes jeg jo det er synd at disse opskrifter ikke har fået mere opmærksomhed og faktisk synes jeg at der er alt for mange søde sager på denne liste - de plejer nok at kunne hive dig forbi 😝 Men idag får du muligheden for liiige at kigge dem igennem igen - måske er der en idé til weekendens bagværk eller aftensmåltid  💗


10. pladsen finder vi bagekartofler med fyld. Et godt STOP-MADSPILD-måltid, det er en nem måde at få bugt med en lille rest kød på. Det blandes op i en god smagsfuld dressing, evt. med lidt grønt og det toppes i en bagekartoffel. 
Et andet lille tip er, at skifte tarteletterne ud med en bagekartoffel og derved sundheds-forbedre dit måltid:
Bagekartoffel med clubfyld

9. pladsen er vi tilbage til julekalenderen. En fantastisk cookie, der måske lyder sød i dine øre, men jeg har taget højde for den søde chokolade og de tørrede bær og derfor reduceret sukker mængden i selve dejen:

Cookies med hvid chokolade & tranebær

Bag 8. pladsen finder vi, efter min menig, en af 2017 julekalenderes bedste småkager, den er ultra nem og smager virkelig god med den lidt seje karamel-agtige konsistens, parret op med saltede og sprøde pistacier:

Pistaciesnitter

7. pladsen er det småkagerne fra juleaften. Jeg siger til mig selv at, denne opskrift ikke har fået flere klik fordi at du ikke har haft tid til at kigge forbi bloggen midt i al julemaden og -hyggen. For det er nemlig en rigtig lækkert chokolade (kakao) småkage, en som børnene osse kan være med til at lave:
Gaffelkager med chokolade

Ved 6. pladsens opskrift er vi helt tilbage til sommerens varme og hvor grillen herhjemme bruges meget. Jeg fik tryllet disse skønne krydrede spyd frem:
Kebabspyd

5. pladsen står i de krydrede småkagers tegn. Idéen var at forbedre en helt anden opskrift, men så endte de ud med deres helt eget indlæg. Så er du til søde, stærke og krydrede småkager, er disse sagen:

Pebrede snitter med strejf af karamel

4. pladsen går til min første udgave af en pavlova, en sød dessert-kage, der får et skønt modspil af den syrlige curd og fede flødeskum. 
Kiwi–lemon pavlova

På en delt 3. plads har vi Mandens ynglings-kryddersmør til sommeren grillede bøffer, samt en skøn efterårs-knase-salat:

Salat med squash & blommer                            Danablue-smør

2. pladsen går til en salat. Egentlig bare en almindelig tomatsalat, der så har fået et lille twist, der gør at den bliver ekstra lækker - ikke sidste gang jeg har lavet denne udgave:
Tomatsalat med fersken

1. pladsen er delt mellem en skøn efterårstærte og en virklige lækker curd, der kan bruges som tilbehør i en lagkage eller som spread på morgenbrødet:
Blommetærte med kanel                              Kiwi-lemoncurd

Tak for at du læser med, samt rigtig god weekend 💖

Karrykål eller gisou – alt i en gryde

$
0
0
Efter at have kigget tilbage på de MEST og MINDST læste indlæg fra 2017 de sidste par dage, hopper vi nu direkte ind i en januar måned, hvor jeg har planlagt nogle skønne indlæg med mere grønt og sundere opskrifter. Er du klar ???

Januar er for de fleste lig med en masse ekstra grønsager og nogle gange skal det bare være nemt samtidig. Det er her dagens opskrift kommer ind i billedet. Der er minimal opvask efter denne ret, for det hele skal tilberedes i en og samme gryde - skønt ikk ? 
Og når du nu alligevel er i gang, så endelig lav en stor portion, for den kan sagtens varmes dagen efter, eller endnu bedre fryses ned til en anden dag, hvor du ikke magter at lave mad.

Jeg har brugt hakket oksekød, men du kan bruge lige det hakket kød du har.


Karrykål eller gisou – alt i en gryde.
Ca. 6 - 8 per.
1 kg. Hakket oksekød
3 spsk. Olie – til stegning
3 – 4 spsk. Karry - alt efter styrke
300 g. Løg – renset vægt
10 fed Hvidløg
750 g. Gulerod – renset vægt
1100 g. Hvidkål – renset vægt
6 dl. Ris – rå
13 dl. Vand
4 tern Hønsebouillon
Sukker
Salt
Peber

Løg og hvidløg pilles og hakkes fint. Gulerødderne skrælles og skæres i tynde skiver på ca. 2 mm. Er det meget tykke gulerødder, halveres de på langs, så du får halve skiver. Hvidkålen snittes meget fint.

Olien varmes op i en gryde, karry tilsættes og brændes af. Løg og hvidløg tilsættes og brunes af. Herefter tilsættes kødet og svitses med.

Gulerødder og hvidkål kommes i gryden, låget lægges på, til kålen er faldet sammen – det tager ca. 5 minutter.

Bouillonterningerne smuldres og kommes ned i gryden sammen med ris, vand og 1 tsk. salt. Det bringes i kog og skal nu småsimre under låget i 10 minutter – skru ned til medium varme.

Herefter tages gryden af varmen og stilles til at trække i ca. 12 – 15 minutter, stadig med låg på, til risene er møre.

Retten smages til med ekstra karry, er drys sukker, salt og peber inden servering.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: Kan laves med både hakket svine eller kylling. 
- Start med 3 spsk. Karry alt efter hvor stærk din blanding er. For at få lidt varme i retten, kan du tilsætte lidt chili, hvis du har en mild karry.

Broccoli-boller

$
0
0
Er du en af dem der gerne vil spare lidt på stivelsen og derfor ikke spiser så meget brød, er disse boller en godt alternativ.

Jeg flækker dem og rister dem på begge sider på brødristeren, da jeg synes de ellers er for fugtige. Jeg spiser dem med pålæg, f.eks hamburgerryg og agurkeskiver.

Broccoli-boller.
4 stk.
400 g. Broccoli – renset vægt
200 g. Gulerod – renset vægt
3 stk. Æg (M/L)
3 spsk. FiberHusk
½ dl. Solsikkekerner
Salt
Peber

PYNT:
½ dl. Solsikkekerner

Broccolien deles i mindre stykker. Gulerødderne skrælles. Begge slags grønsager rives fint.

De kommes i en skål, hvor de røres sammen med æg, FiberHusk, solsikkekerner, salt og peber.

Lad dejen hvile i 5 – 10 minutter så FiberHusken opsuger væsken og dejen samler sig.

Dejen deles i fire lige store portioner, som formes til flade boller. De må gerne være ca. 3 - 4 cm. høje, så er de nemmere at dele når de er bagt.

De lægges på en papirbeklædt bageplade og pyntes med de sidste solsikkekerner. Kernerne gives et let tryk, så de sidder fast på.

Bages ved 180o i ca. 45 – 50 minutter – prik i dem for at se om der er dej der hænger ved. Er det ikke, er de færdige.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Gruppen ”Sense – slank med fornuft” på Facebook
FRYSEEGNET: ???
SERVERES MED: Pålæg og grønt
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

Sundere ris

$
0
0
Vi kender vist alle den der grønsags blanding fra supermarkeds frostafdeling med ris, ærter, majs og peberfrugt. Personligt synes kan jeg rigtig godt lide den, men jeg er for nærig til at købe den, for det er meget billigere selv at lave den. Og råvarerne har jeg alligevel altid herhjemme.

Så det er den du får idag, men vi stadig jo i januar, hvor mange gerne vil have flere grønsager sneget ind i kosten, så det kan du også sætte "DONE" ved i denne opskrift. Jeg har tilsat revet blomkål til risblandingen og jeg lover dig det opdager dine børn aldrig.


Sundere ris.
4 per.
4 dl. Ris – rå
6 dl. Vand
500 g. Blomkål – renset vægt
100 g. Ærter – optøede
100 g. Majs – optøede
1 stk. Rød peberfrugt
1 tern Hønsebouillon
Salt

Vandet bringes i kog, sammen med bouillon og salt. Risene tilsættes og koges i 10 minutter under låg. Herefter tages de af varmen, stadig med låget på og skal nu trække i 10 minutter.

Imens skylles blomkålen, deles i mindre stykker og rives fint. De kommes i kogende vand, tilsat, salt, i 2 - 3 minutter. Vandet hældes fra og kålen knuges fri for overskydende væske.

På peberfrugten fjernes blomst og frøstol og den skæres i små tern. Når risene har trukket færdig, løsnes de med en gaffel. Blomkål, ærter, majs og peberfrugt vendes i, låget lægges på og gryden stilles til side i ca. 5 minutter, så ærter, majs og peberfrugt kan lune lidt op. Herefter serveres de.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: KLASSISKE BOLLER I KARRY
TIPS & TRICKS: -
ANDET: - 

Boller i karry

$
0
0
For lidt tid siden opdagede jeg at jeg har BOLLER I SELLERI og BOLLER I KARRY - ASIAN STYLE på bloggen, men ikke den gode gamle klassiske udgave af boller i karry, så det måtte jeg jo få lavet om på. 

Ikke noget problem, da det faktisk er en af mine livretter. Jeg har lavet den klassisk som vi gør her i Casa Fangel, hvor den er jævnet med en meljævning. Nogle vil nok påstå at den klassiske udgave er lavet med en opbagning, men ikke hos mig 😉

For at snige lidt grønsager ind i retten serverede jeg SUNDERE RIS til, som består af ris, blomkål, ærter, majs & rød peberfrugt. Som sprødt indlæg blev retten toppet med lidt ristede kikærter.

Boller i karry.
4 per.
KØDBOLLER:
500 g. Hakket svinekød
200 g. Løg
2 stk. Æg (M/L)
8 g. Fint salt
40 omg. på Peberkværnen
50 g. Hvedemel
¾ dl. Vand

SAUCE:
20 g. Smør – til stegning
2 spsk. Karry
4 dl. Mælk
3 dl. Kogevand fra kødbollerne
Karry
Sukker
Salt
Peber

1 dl. Mælk - til jævning
3 – 4 spsk. Hvedemel - til jævning

Først kødboller:
Løget pilles og deles et par gange. Det blendes helt fint sammen med vandet.

Kød og salt kommes i en røreskål, dette røres godt sammen inden at mel, æg og peber tilsættes, sammen med løgblandingen. Det hele røres godt sammen – jeg bruger min røremaskine.

En gryde vand bringes i kog, sammen med bouillonen. En spiseske dyppes i det kogende vand. Farsen formes som en bolle, på størrelse med en valnød, ved hjælp af hånden og skeen. Kødbollen lægges i det kogende vand.

Når alle bollerne er i gryden, skrues der ned for varmen og de koger i ca. 8 - 10 minutter til de føles faste.

Til saucen:
Smørret smeltes i en gryde. Karry tilsættes og brændes af – det vil sige at det bruser op og suger fedtstoffet.

Mælk og kogevand tilsættes og saucen bringes i kog. Jævningsmælken og hvedemelet rystes sammen til en jævning. Det piskes i saucen af et par gange til den har den ønskede konsistens. Saucen skal nu koges igennem 5 - 7 minutter for at fjerne melsmagen. Herefter smages den til med salt, sukker og peber, inden den serveres med kødbollerne og kogte ris.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: Kødboller og sauce er
SERVERES MED: SUNDERE RIS
TIPS & TRICKS: -
ANDET: Når vi får ris, laver vi altid vore sauce en smule tyndere end normalt, da vi godt kan lide at det flyder i risene.

Hytteostvafler

$
0
0
Vi er nået midt i januar måned og nu har jeg virkelig sukker-abstinenser. Så derfor har jeg bestemt at nu det er på tide at vi skal have lidt sødt - fortjener vi ikke det ?? 

Og skal du have en grund til at skynde dig at lave dem, så er det vist nok noget med at Danmark spiller håndbold i aften. Der ville disse vafler altså passe ret godt ind, som en lækker lille snack, imens der kigges bold. Spis dem som de er, eller spis dem med det tilbehør, som du plejer til dine pandekager. Det kunne være is og/eller syltetøj.


Hytteostvafler.
18 små tern
300 g. Hvedemel
2 tsk. Bagepulver
1 st. Vanille
50 g. Sukker
1 tsk. Salt
300 g. Cremefraiche 9 %
250 g. Hytteost 4 %
4 stk. Æg (M/L)
100 g Smør

Smørret smeltes og afkøles til det er lillerfinger lunt.

Vanillestangen flækkes og kornene skrabes ud. De gnides ud i en smule af sukkeret for at skille dem af.

Mel, bagepulver og salt sigtes ned i en skål. Vanillesukkeret tilsættes og det hele røres sammen.

I en røreskål blandes cremefraiche, hytteost og æg. Melblandingen kommes i af et par gange og der piskes godt mellem hver. Tilslut røres smørret i.

Vaffeljernet (jeg brugte mine plader til belgiske vafler) varmes op og gives et pust fedtspray, inden dejen fordeles deri. Du skal bruge ca. ¾ - 1 dl. dej pr. vaffel. De bages gyldne, ca. 2 – 3 minutter. Sådan fortsætter du, til der ikke er mere dej.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED:
TIPS & TRICKS: -
ANDET:  -

Grønkålsalat med rødbede

$
0
0
Jeg E.L.S.K.E.R. salater, jeg elsker at udtænke salater og hver vinter har vi her i Casa Fangel en ny yndlings. Sidste vinter var det DENNE som vi spiste igen og igen og igen......I år er det denne som du får opskriften på idag. Søde rødbeder sammen med sprøde æbler og lækker grønkål - uhmmm siger jeg bare. Jeg spiser den sammen med kylling eller svin. Fisk ville den også sagtens kunne gå til. 
Lav gerne en stor portion, den holder sig fint et par dage i køleskabet.


 
Grønkålsalat med rødbede.
2 – 3 per.
60 g. Grønkål – renset vægt
200 g. Rødbede
1 stk. Æble - syrligt
30 g. Rødløg
30 g. Hasselnødder

DRESSING:
2 spsk. Olie
2 spsk. Citronsaft
1 spsk. Akaciehonning
Salt
Peber

Start med at vaske rødbederne og koge dem til de er møre. Herefter overhældes de med koldt vand, enderne skæres af og så er skrællen lige til at smutte af. Herefter afkøles de.

Hasselnødderne ristes på en varm pande, uden fedtstof, til de er gyldne, herefter afkøles de og hakkes groft.

De grove stængler fjernes på grønkålen. Herefter skylles kålen godt, gerne i flere hold koldt vand. Bagefter slynges den tør og hakkes fint.

Rødbederne skæres i tern på ca. 1 x 1 cm. Æblet deles i kvarte og kernehuset fjernes. Æblekødet skæres i tern på ca. 1 x 1 cm. Rødløget pilles og hakkes fint.

Alle ingredienserne til dressingen piskes sammen. Og vendes sammen med rødbeder, grønkål, æble og løg. Salaten toppes med nødderne.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

Rødbedetærte med feta & farsbund

$
0
0
Vi har fået tærte i Casa Fangel. Igen har jeg begivet mig ud i farsbunden, den tærteudgave er vi nu ret begejstret for. 

Er du til den almindelig BRØDBUND, kan du sagtens bruge det samme fyld og evt. også tilsætte skinke eller stegt bacon, hvis du ønsker kød deri.

Vil du se nogle af mine tidligere tærter med farsbund, kan du kigge forbi denne med TOMAT & PESTO eller lige om lidt når aspargsene kommer i sæson, så DENNE.

Rødbedetærte med feta & farsbund.
Ca. 4 - 5 per.
BUND:
500 g. Hakket svinekød
150 g. Løg
4 fed Hvidløg
2 stk. Æg (M/L)
10 g. Salt
50 g. Hvedemel
½ dl. Vand
Peber

FYLD:
400 g. Rødbeder
200 g. Feta
5 stk. Æg (M/L)
1½ dl. Mælk
1 tsk. Timian – tørret
Salt
Peber
Evt. Valnødder

Rødbederne skrubbes for jord, kommes i en gryde og koges i 30 minutter, de skal være semi-møre når du stikker i dem.

Imens laves bunden:
Løg og hvidløg pilles og hakkes meget fint. Det røres sammen med kød og salt. Peber, æg og mel røres i. Tilslut tilsættes vand og farsen røres godt igennem og smages til. Den skal have en god fast konsistens.

Farsen kommes i et smurt fad, gerne et aflangt fad. Den fordeles i et jævnt lag, også op af kanterne. Mit fad var 35 x 21 cm.

Forbages ved 200o i 10 minutter.

Når rødbederne er færdige, hældes det varme vand fra og koldt vand hældes på. Herved gives rødbederne et chok og nu kan skrællen nemt smuttes af. Enderne skæres af og rødbederne skæres i skiver på ca. 3 mm. i tykkelsen. De fordeles ovenpå farsbunden, hvor efter der gives et godt drys salt – jeg tror min fik ca. 1 teskefuld. Timian og peber fordeles henover rødbederne, inden fetaen kommes på.

Æg og mælk piskes sammen til en æggemasse, som hældes over tærten.

Bages ved 200o i ca. 45 – 55 minutter. Tærten skal være gylden, æggemassen fast, så hold øje undervejs - hvis den er ved at blive for mørk, kan du dække overfladen med stanniol.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: SALAT
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

Middelhavs kyllingefad – alt-i-et-fad

$
0
0
Dagens måltid er et af dem der nærmest laver sig selv - lyder det ikke dejligt 😊

Jeg vil tror, at du kan have klargjort fadet og smidt det i ovnen på 20 - 25 minutter, alt efter hvor hurtig du er, til at partere en kylling. For at gøre arbejdsgangen hurtigere (og nemmere) kan du skifte den hele kylling ud med allerede udskårne lår og overlår.

Et fantastisk måltid, hvor saft og kraft fra kyllingen løber ned og blandes med kartofler og grønsagerne - det smager fantastisk.

Jeg serverede TZATZIKI og et lækkert stykke FILONE BRØD til.


Middelhavs kyllingefad – alt-i-et-fad.
4 - 5 per.
1400 g. Hel kylling – eller 4 - 6 stk. kyllingelår med overlår
1200 g. Kartofler
300 g. Cocktail tomater
250 g. Squash
200 g. Rød peberfrugt
125 g. Sorte oliven
6 – 8 fed Hvidløg
12 kviste Timian
1 dl. Olie
Salt

DRYS:
Feta

Hvis du bruger en hel kylling parteres den i 6 stykker.

Kartoflerne skrælles og skæres i mundrette stykker, på ca. 1½ x 1 cm.

Tomaterne skylles, blomsten fjernes og de halveres.

Squashen deles og skæres i halve skiver

Peberfrugten halveres, blomst og frøstol fjernes og kødet skæres i grove tern.

Hvidløgene pilles og halveres.

Grønsagerne, kartofler og oliven kommes i bunden af et fad, sammen med halvdelen af olien, timian, salt og peber. Det blandes rundt. Kyllingestykkerne fordeles oven på, pensles med olie og krydres.

Steges ved 200o i ca. 50 - 60 minutter, til kyllingen er færdig – tjek også lige kartoflerne.

Inden servering drysses der med feta.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: TZATZIKI
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

Pastasalat i avokadocreme

$
0
0
Idag får du inspiration til en toplækker cremet pastasalat. Spis den som tilbehør til aftensmaden eller brug den i madpakken. 

Den egner sig rigtig godt til kylling, svinekød og fiskefrikadeller. Jeg har brugt hvad jeg lige havde i køleskab og fryser af grønsager, så skift ud med hvad du har i dine - god fornøjelse 💗

Pastasalat i avokadocreme.
4 – 5 per.
200 g. Pasta – tørret
150 g. Ærter – optøede
250 g. Cherrytomater
1 stk. Gul peberfrugt – stor

DRESSING:
265 g. Avokado – renset vægt, svarer til ca. 3 små
200 g. Græsk yoghurt 2%
5 - 6 spsk. Citronsaft
1 fed Hvidløg
Salt
Peber

Pastaen koges efter anvisningen på emballagen i godt saltet vand. Herefter afkøles og afdryppes de.

Tomaterne halveres. Frøstol og blomst på peberfrugten fjernes, inden at den skæres i stykker på ca. 1 x 1 cm.

Avokadoerne halveres og stenene fjernes. De moses med en gaffel, der må gerne være grove stykker tilbage. Mosen røres med yoghurten – hvis din yoghurt er meget fast i konsistensen, så kan du røre den op med en smule mælk. Min havde konsistens som en almindelig tykmælk.

Hvidløget rives ned i dressingen, som smages til citronsaft, salt og peber.

Pasta og grønsager vendes i dressingen og den smages til med salt og peber




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

Spinatpandekager

$
0
0
Idag har vi haft det skønneste vejr i Odense - godtnok koldt og blæsende, men på med varmt tøj og så drog jeg ud i det smukke solskin. Ned til hestene, hvor jeg hyggede mig med at motionere intet mindre end tre ud af de syv muler -  skønt. Så kan jeg vist lige vente til weekenden med at komme ud på hesteryg igen ❤

Dagens opskrift er sunde sjove giftgrønne-Shrek-pandekager. Måske det kan lokke ethvert barn både med i køkkenet, men også til at spise dem. Gode er de ihvertfald.

Spinatpandekager.
Ca. 20 stk.
150 g. Grahamsmel
350 g. Hvedemel
2 tsk. Fint salt
12 dl. Mælk
12 stk. Æg (M/L)
1 dl. Olie
300 g. Spinat – frosset
Smør – til stegning

Dagen før tilberedning, tages spinaten ud fra frost.

Den optøede spinat knues for væske.

Mel og salt blandes sammen.

I en anden skål kommes æg, mælk og spinat, det gives en tur med stavblenderen til det har en jævn konsistens. Det piskes i melblandingen, sammen med olien. Dejen røres glat og jævn.

Skulle du være så uheldig at du får melklumper i din dej og ikke kan piske dem ud, kan den reddes ved at blende den med din stavblender. 

En pande varmes op og der tilsættes en smule smør. Når den er smeltet, tilsættes lidt under 1 dl. dej. Den drejes rundt på panden, så den fordeles jævnt. Når kanten af pandekagen begynder at tage farve, skal den vendes og bages gylden på den anden side.

Sådan fortsætter du til du ikke har mere dej.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: JA
SERVERES MED: SPINATPANDEKAGER MED FYLD
TIPS & TRICKS: -
ANDET: Min pande er stor – 28 cm. i diameter - så jeg får store pandekager.

Frugtsalat

$
0
0
Frugtsalat eller abemad som det også kaldes af nogle. 

En rigtig 80'er dessert, som de fleste fra denne årgang sikkert kender. Den er nem og smager dejligt, men er desværre ikke er særlig fotogen. 

Brug de frugter du bedst kan lide, men har du ingen der er lidt syrlige, så smag fløden til med lidt citronsaft for at "knække" fedmen deri. 

Alt efter hvor stort måltid, den skal serveres efter så beregn ca. 1½ - 2 stk. frugt og mellem ¾ og 1 dl. piskefløde pr. person. Eventuelle rester smager lige så godt dagen efter 😉

Frugtsalat.
2 - 3 per.
2 ½ dl. Piskefløde
1 st. Vanille
1 spsk. Flormelis
2 stk. Æbler – gerne syrlige
2 stk. Appelsiner
2 stk. Bananer
50 g. Mørk chokolade
Evt. citronsaft

Vanillestangen flækkes og kornene skrabes ud. De gnides ud i flormelissen for at skille dem af.

Fløde piskes til en forholdsvis fast skum, vanillesukkeret røres heri.

Kernehuset fjernes på æblerne og de skæres i stykker på ca. 1 x 1 cm.

Bund og top skæres af appelsinerne, de stilles nu på den flade bund og skrælles skæres af siderne fra top mod bund, så de hvide hinder også fjernes.
Herefter halveres appelsinen, det hvide i midten, der holder appelsinen sammen skæres væk og frugtkødet skæres i stykker på samme størrelse som æblerne.

Bananerne skrælles, halveres og skæres i skiver på ca. 3 mm.

Chokoladen hakkes groft – tag lidt fra til pynt.

Frugstykkerne og chokoladen vendes i flødeskummet. Det smages til, pyntes med det gemte chokolade og stilles på køl et par timer inden servering.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: Brug de frugter du bedst kan lide. 
Beregn ca. 2 stk. frugt og mellem ¾ og 1 dl. piskefløde pr. person.
Har du ingen syrlige frugter i din salat, kan du evt. smage den til med lidt citronsaft

Rysteribs

$
0
0
En lille rest ribs i fryseren og jeg lover dig at du har det skønneste sur-søde tilbehør til din søndags-steg imorgen.

Jeg lærte det at kende i min læretid, det er aldrig noget jeg er stødt på i min barndom. Men i køkkenet, hvor jeg stod i lære, fik patienterne det altid til forloren hare, så det var selvfølgelig også det jeg serverede det til. Men det kan sagtens også bruges til vildt, svin- eller oksekød.

Jeg har en ribsbusk i haven og sidste år, som jo generelt var et rigtig dårligt år udbytte mæssigt, var ingen undtagelse i min lille køkkenhave. Disse 100 gram som jeg har brugt i denne opskrift, var alt hvad der sad på min busk 😧 Jeg håber og krydser finger for et større afkast i år.


Rysteribs.
2 – 3 per.
100 g. Ribs – frosne
50 g. Sukker

DAGEN FØR SERVERING(eller min 8 – 10 timer):
Ribsene tages direkte fra frost og kommes i en skål. Sukkeret drysses over, låg lækkes på og bærblandingen stilles i køleskab til det skal serveres.




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: -
TIPS & TRICKS: -
ANDET: Godt til vildt, oske- og svinekød. Vi fik det til forloren hare.

Butterdejs-stang med krydret oksekød

$
0
0
Jeg er stor fan af indbagte måltider, det er nemt og kan varieres i uendeligheder, både indpakningen og fyldet. Jeg har før med stor succes skiftet butterdejen ud med både færdigkøbt pizza- og tærtedej. 

Oftest har jeg lavet denne SKINKESTANG MED SPINAT, men også forsøgt mig med at skifte spinaten ud med GRØNKÅL. Samt også afprøvet en udgave med CHAMPIGNON.

Jeg har aldrig før nu lavet en med oksekød, men den blev ret god - hvis jeg selv skal sige det 😉 Godt krydret og cremet af både flødeost og cheddar - vi fik en lækker salat til. Mangler du inspiration, kan du kigge HER.

Butterdejs-stang med krydret oksekød.
3 per.
1 pk. Butterdej

FYLD:
450 g. Hakket oksekød
150 g. Løg
4 fed Hvidløg
1 spsk. Olie – til stegning
1 spsk. Oregano – tørret
1 spsk. Basilikum – tørret
1 spsk. Kebabkrydderi – jeg brugte den fra Kilic
Salt
Peber

100 g. Flødeost– naturel
125 g. Cheddar ost - revet

Æg– til pensling

Løg og hvidløg pilles og hakkes fint.

Olien varmes op på en pande og løgene sauteres heri. Oksekødet tilsættes og svitses til det er karamelliseret. Blandingen krydres med krydderierne og afkøles til den er lillefingerlun.

Herefter blandes de to slags ost i. Og dejen pakkes ud (eller rulles ud til et stort rektangel). Fyldet fordeles på midten og siderne pensles med sammenpisket æg.  De korte ender foldes ind over fyldet og bagefter foldes langsiderne ind over hinanden.

Stangen vendes rundt og lægges på et stykke bagepapir, med sammenfoldningen ned ad. Tilslut pensles den og prikkes med en gaffel, så damp kan komme ud under bagning.

Bages ved 200o i ca. 25 - 30 minutter. 




INFO OM RETTEN:
INSPIRATION: Min opskrift
FRYSEEGNET: NEJ
SERVERES MED: SALAT
TIPS & TRICKS: -
ANDET: -

KAGER

$
0
0
Link til alle mine kage opskrifter 

Abrikos/æble-kage
Appelsinkage med mandler
Appelsin-chokoladekage
Bananmuffins med Nutellafrosting
Bananbrød
Banankage
Banankage med æble
Banankage - krydret
Blommer med vanillekranse-crumble
Bløddej
Bløddej - grov
Blåbær muffins
Brombærtærte
Brownie med citronmousse
Brownie med nougat
Brunsviger a la bagerens
Brunsvigerboller
Bærkage
Chokolade muffins
Choko-nødde muffins
Chokoladescones
Chokoladekage med ananas
Chokoladekage med kaffeganache
Citronkage med marcipan
Citronroulade
Cremeboller af wienerdej
Daim muffins
Devils food cake
Drømmekage fra Brovst
Drømmekage med marcipan
Fastelavnsboller med creme
Fastelavnsboller med flødeskum
Flødebollelagkage
Gulerodskage med creamcheese frosting
Gulerodskage med flødeostglasur
Havregrynskage med æbler
Havregrøds muffins
Havregrøds muffins med chokolade
Havregrøds muffins med gulerod & mandler
Hindbærsnitter
Honningbomber
Honninghjerter fra Christiansfeld
Jordbærkage med chokolade
Jordbærkage med marcipan
Julebrownie
Julemazarin - krydret
Julescones
Kanelbrød med marcipan
Kanelkage
Kanelsnegle
Kanelsnegle - grove
Kanelstang med creme
Karameltærte med nødder
Kiksekage
Kiksekage i luxusudgaven
Kiwi–lemon pavlova
Kringle
Krydderkage
Krydderkage i bradepande
Krydderkage med æble
Københavnerbirkes
Lag-i-lag-crumble med rabarber
Lagkagebunde - lyse
Lagkage med jordbærskum
Lagkage med kiwi, banan & flødecreme
Lakridsmuffins med citronfrosting
Linsedej
Makronkage med rabarber
Marmorkage med Nutella & citron
Medaljer
Mysli crumble
Napoleonshatte
Nektarincrumble
Nougattærte
Nutella brownie
Nutellabund med creme & bær
Pandekage-kage med creme & chokolade
Pistacie-mazarinkage
Pæretærte med After Eight
Pæretærte med ingefær
Rabarbercrumble
Rabarberdrømme
Rabarberkage - a la gammeldags æblekage
Romkugler
Rugbrødslagkage med appelsincreme & brændte mandler
Rugbrødslagkage med hindbærskum
Rødbede-chokolade-brownie
Semlor - svenske fastelavnsboller
Smuldrekage med æblegrød
Smørkager
Squashkage
Studenterbrød
Toffifee kage
Toscapærer
Toscatærte
Toscaæbler
Tærte med blommer & kanel
Tærte med brombær & marcipan
Tærte med brombær & æble
Wienerdej
Æblecrumble med kanel & kokos
Æblekage - krydret
Æblekage af rå æbler med havregrynsknas
Æblekage med creme & knas
Æblekage med crumble
Æblekage med rugbrødscrumble
Æbleskiver
Æbleskiver med nougat
Æblesnegle
Æbletærte
Æbletærte med mandellåg
Ølkage
Ølkage med appelsinsmør

DESSERT

$
0
0

IS & SORBET

SMÅKAGER & COOKIES

$
0
0
Link til alle mine småkager & cookies opskrifter 



















Viewing all 1017 articles
Browse latest View live